Agatha Christie - Az Ackroyd-gyilkosság (7.)

covers_218465.jpgAgatha Christe Az Ackroyd-gyilkosság című regénye nagy port kavart már a megjelenésekor,  és szerintem eddig a legizgalmasabb volt a hét közül, amit olvastunk.
Az eddigi rangsor: (egyértelműen a klasszikus krimik jönnek be jobban)

 

  1. Az Ackroyd-gyilkosság
  2. A titokzatos stylesi eset
  3. Gyilkosság a golfpályán
  4. Chimneys titka
  5. Poirot nyomoz
  6. A barna ruhás férfi
  7. A titkos ellenfél

A történet:
Poirot, sokévnyi sikeres és fárasztó szolgálat után nyugalomba vonul a békés és csöndes King's Abbotba, hogy nyugalmasan, kertészkedéssel töltse öreg napjait. A békét  Mrs. Ferrars öngyilkossága zavarja meg, aki a pletykák szerint korábban megmérgezte a férjét, hogy Roger Ackroyddal folytathassa meghitt kapcsolatát. Ám a lelkiismeretfurdalás vagy még inkább egy zsaroló a sírba kergette. Halála előtt búcsúlevelében azonban mindent bevallott Rogernek, így rövidesen ő is gyilkosság áldozata lesz. Gyanúsnak mindenki gyanús, hiszen mindenki, aki a közelében élt annak érdeke volt a gazdag gyártulajdonos halála.

Szerény véleményem: 
A férjemmel eddig ez a regény tetszett a legjobban. Igazi klasszikus krimi gyilkossággal, nyomozással, Poirot-val. A sok kalandregény után igazi felüdülés volt. Ez a műfaj megy igazán Agatha Christie-nek, és itt már kezdett ráérezni a műfaj ízére. A karakterek változatosak és kidolgozottak: a tékozló mostohafiú, Ralph Paton; a pénzéhes sógornő, Mrs. Ackroyd; a szegény unokahúg, Flora Ackroyd; a hallgatag Blunt őrnagy; a kedélyes titkár, a mindentudó komornyik és a kotnyeles szobalány. Poirot mellől ebben a történetben hiányolhatjuk Hastings kapitány "elmés" megjegyzéseit, ezúttal Japp felügyelő jelenlétére támaszkodik a hivatalos nyomozás, de igazából úgyis Poirot az ügy lelke, hiszen

Hercule Poirot-nak az a foglalkozása, hogy tudja a dolgokat.

A történetet egyébként a kis falu orvosa, Dr. James Sheppard elbeszéléséből ismerhetjük meg, ő Poirot-val együtt végig részt vesz a nyomozásban, Poirot egy-két részletbe be is avatja, ami Hastings-szel nem szokása. A doktor vénkisasszony nővérével, Caroline-al lakik, King's Abbot legfőbb pletykaforrásával és önjelölt nyomozójával. Miss Sheppard mindennek utánajár és ezeket rendre meg is osztja bátyjával, aki néha már nehezen is viseli, de elfogadja nővére szeszélyeit. Agatha Christie annyira élvezte Caroline alakjának megformálását, hogy később róla mintázta Miss Marple-t, aki több regénynek és novellának lesz minden lében kanál magánnyomozója.

Szegény Christie hideget és meleget is kapott ezért a regényért, mégpedig a gyilkosválasztása miatt, de szerintem az vesse rá az első követ, aki jobb regényt tud írni. Mi abszolút abba a táborba tartozunk, akik nagyra tartják ezt a könyvet. Eddig minden regénynél csak tippelgettünk, hogy ki lehet a gyilkos és a mű olvasása közben többször is megváltoztattuk a véleményünket, pedig ennél a regénynél a szemfüles olvasó már a történet közepén rájöhet, ki a gyilkos. Remélem egyszer mi is rájövünk.

Különös, néha hogy végződnek a dolgok.