Fábián Janka - Az utolsó boszorkány történetei 2.

121633193_2739973959547669_3215973576716686098_n_1.jpgAz első kötet elolvasása után rögvest neki is fogtam a következőnek, hiszen kíváncsi voltam, hogyan alakítja az írónő Felícia sorsát tovább. Nem is csalódtam. A második rész az előzőhöz hasonlóan nagyon izgalmasan és mozgalmasan indult Mária Terézia és az utolsó bécsi boszorkány egyik közös kalandjával.

Felíciának továbbra is bejárása van a palotába, gyakran visz gyógyfüveket a várandóságait egyre nehezebben viselő királynőnek vagy betegeskedő gyermekeinek. Azonban egyre inkább azon veszi észre magát, hogy férje, Henrik gyakran jár el otthonról üzleti ügyben, ezért az asszony gyanakodni kezd. Egy éjjel férfi ruhában követi férjét, hogy kiderítse miben is sántikál pontosan az a jó ember, mire az éjjeli utcákon egy férficsoportba botlik és lelepleződik az álruhája. Szerencsére az álruhások között Mária Terézia is ott van, méghozzá szintén férfiruhában és a saját férjét próbálja leleplezni, aki vagy a szeretőjét látogatja éppen, vagy mint kiderül a szabadkőművesek egyik páholyának ülésén vesz részt.

A történet nagyon izgalmas és vicces, különösen, ahogy a két álruhás asszony, akik ugyanabban a cipőben járva összetalálkoznak az utcán. Kíváncsi vagyok vajon Mária Terézia Mátyás királyhoz hasonlóan tényleg álruhában járta Bécs utcáit? Nem olvastam korábban ilyesmiről, szerintem ezt az írónő fantáziája szülte. Abban azonban látok igazságot, hogy a királynő elég szeszélyes természet és hangulatember is lehetett, valamint, hogy imádott férje sok szeretőt tartott az évek folyamán, amíg felesége, szinte folyamatosan várandós volt.

A második novella Mária Terézia egyik magyarországi látogatásáról szól, amikor Grassalkovich Antal gróf látja vendégül gödollői birtokán, ahol háromnapos hétországra szóló mulatságot rendeznek a felséges asszony tiszteletére. Az ünnepségre Felícia és Henrik is elkísérik a királynőt, illetve Karvaly Gábrissal és csinos fiatal feleségével is összefutnak. A szerelem továbbra is kölcsönös kettejük között, de Felícia elutasítja Gábris ajánlatát, hogy utoljára még egy kis időt kettesben töltsenek. Igazán megható jelenet zajlik le kettejük között, ahogy örökre elbúcsúznak.

Én mindig is reméltem, hogy fog még történni közöttük valami, mert éveken keresztül úgy szeretik egymást, hogy alig találkoztak valaha is egész életük folyamán. Felícia jelleme ebben a történetben már sokkal kiforrottabb, jobban tud uralkodni az érzésein és belátja, hogy nincs értelme olyan ember után áhítozni, akivel soha nem lehet együtt, hiszen habár Henrik iránt sosem érezte azt a nagy fellángolást, mégiscsak szívből szereti.

A harmadik novella a Hétéves háború idején játszódik, amely során Mária Terézia ismét megpróbálta visszahódítani Sziléziát Frigyestől, a porosz királytól, amely során Hadik András csellel elfoglalja és alaposan megsarcolja a porosz fővárost, Berlint. Ez a történet is hasonlóan szórakoztató, Felícia lánya, Zsófia pedig egyre csak cseperedik és egyre szebb lány válik belőle.

Az utolsó novella elkezdése után nem sokkal viszont nagyot csalódtam. Ez a történet már Felícia idős korában játszódik, ahol lánya, Zsófia is bőven középkorú már. Ebben a fejezetben unokája, sőt dédunokái is születnek, kiderül mi történt Zsófiával, hogyan halt meg Henrik és sok egyéb olyan dolgot elspoilereznek benne, ami csak a következő kötetben, Az utolsó boszorkány lányában olvasható, legalábbis ezt gondolom a fülszöveg alapján. Sajnos erre engem senki nem figyelmeztetett, a kötetek pedig ebben a sorrendben vannak feltüntetve, ezért aki még nem olvasta el a második részt, annak azt ajánlom, hagyja ki az utolsó novellát és csak a harmadik kötet után fejezze be, különben olyan dolgokat fog megtudni idő előtt, ami elveszi a harmadik rész olvasásának örömét.

Mivel nem szeretek sorozatot befejezetlenül hagyni, el fogom olvasni Az utolsó boszorkány lányát is, de bizonyosan nem lesz akkora élvezet így, mintha tudtam volna mi a helyes sorrend.

Hogy ne keserű szavakkal zárjam ezt a kritikát megjegyezném, hogy nagyon élveztem az eddigi kötetek olvasását, ez a kis malőr pedig nem szegte kedvem, úgyhogy az írónő további regényeit is el fogom olvasni.