Sigrid-Maria Grössing - Sisi, a modern nő

covers_48608.jpgEgész kicsi korom óta, pontosabban, amióta a - utólag már tudom, hogy nagyon is idealizált - Sisi filmeket láttam, Romy Schneider főszereplésével, nagy rajongója lettem a legendásan gyönyörű Wittelsbach Erzsébet osztrák császárnénak. Azonban ez az élet cseppet sem volt könnyű vagy boldog. Korábban már több könyvet elolvastam Sisi életéről, könnyed, regényes stílusúakat, de komolyabb, történelmi műveket is, de azt kell mondanom, Sigrid-Maria Grössing aztán nem kímélte a lelki világomat és nem próbálta szépíteni Erzsébet életét vagy jellemét.

Az írónő nagyon tartalmasan és olvasmányosan foglalja össze a possenhofeni, viszonylag idilli gyermekkort annak ellenére, hogy Sisi szüleinek a házassága szintén nem volt boldog. Édesanyja, Ludovika próbálta kordában tartani a gyerekeket, míg Miksa herceg nagyon szabadjára engedte mind fiait, mind leányait egyaránt, ami egyáltalán nem volt jellemző, sőt botrányos volt az arisztokrata körökben, ám ez őt egy cseppet sem érdekelte.

A naiv és érzékeny lány nagyon váratlanul és felkészületlenül toppan be a merev és konzervatív Habsburg udvarba, mindössze 16 évesen hozzámegy a nála hét évvel idősebb császárhoz, aki a világ egyik legnagyobb birodalma felett uralkodik. Az ifjú császár azonnal beleszeret első unokatestvérébe és életében először nem veszi figyelembe a "kedves mama" tanácsát és nem a számára kijelölt - és egyébként hozzá és császárnőnek is sokkal inkább való - Ilonát veszi feleségül.

A fiatal Sisi körül egycsapásra megváltozik minden. Kiszakítják szerető, gondtalan családi életéből és hirtelen minden elvárásnak meg kell felelnie. Hamarosan kiderül, hogy sem műveltsége, sem habitusa nem felel meg arra a feladatra, amelybe ilyen hirtelen bele kell tanulnia. Kötelességtudó férje nem tud eleget foglalkozni vele, ezért már ilyen fiatalon megismerkedik a magánnyal.

A könyv több szempont szerint vizsgálja meg Sisi életét: betekintést enged mindennapi életébe, szépségpraktikáiba, sportszenvedélyébe, amely fokozatosan átalakul mozgáskényszerré, folyamatos világjárásába, amely inkább menekülés volt és lelkének legféltettebb titkaiba a versein keresztül. Nekem személy szerint igazán tetszettek a versei, sokkal tudtam azonosulni. Úgy gondolom mind Ferenc József, mind Erzsébet sok szenvedéstől megkímélték volna magukat, ha ez a házasság meg sem köttetik. Ám Sisi nemcsak a Habsburg udvarba nem illett bele, saját korából is egyértelműen kilógott. Egy névtelen bajor nemes feleségeként valószínűleg élhetett volna furcsa hóbortjainak. Mivel azonban a világ egyik legnagyobb birodalmának uralkodónéja volt, cselekedeteit állandóan figyelemmel kísérték. Sisi, a modern nő valószínűleg tökéletesen beleillene korunk társadalmába gondolkodásmódjával, testképzavarával és kirívó viselkedésével.

Sok új információt nyertem ebből a könyvből, amely Sisit lélektani górcső alá vette és sokkal negatívabb oldaláról mutatta be azt az asszonyt, akit annyian csodáltak, de mégsem irigyeltek.

Mert a tegnap világába nem illett bele a holnap asszonya!